Opgelet: oplichting voor virtuele diensten

Oplichtingspraktijken kunnen op verschillende manieren gebeuren.
We geven u graag enkele tips/voorbeelden mee hoe u kan voorkomen om zelf slachtoffer te worden hiervan.

Webcammen
Ga niet in op verzoeken om betalend te webcammen via Skype voordat u een camcheck heeft gehad!
Heeft de persoon geen foto’s op zijn of haar profiel, vermijdt dan deze persoon, dit kan mogelijk een scammer/oplichter zijn!

Scammers vragen uw financiële gegevens via een betaallink of een formulier en kunnen hierna uw bankrekening plunderen.
Oplichters vragen om een financiële vergoeding over te schrijven naar hun bankrekening of andere betaalmogelijkheden, maar zullen de beloofde diensten nooit leveren. Deze zullen na uw betaling direct het contact met u verbreken.
Wees altijd dubbel voorzichtig voordat u een voorafbetaling uit zou voeren voor webcamdiensten of producten, probeer altijd uit te zoeken dat het om een echte persoon gaat achter het profiel.

Kies beter voor een profiel/advertentie met een geverifieerd label. De foto’s van deze profielen werden op echtheid gecontroleerd aan de hand van een verificatiefoto, echter geeft dit uiteraard nog geen zekerheid over de kwaliteit van een geboden service. Wanneer u geen klik heeft met de persoon of uw buikgevoel het niet vertrouwt, volg dan uw eigen intuïtie en ga niet verder met de persoon in kwestie!

Geef nooit uw bankrekening of andere persoonlijke gegevens in via een formulier dat niet van uw eigen bank is (controleer de URL in de adresbalk).

___________________________________________________________

Oplichting tijdens een live afspraakje… Ook hier willen we u enkele tips meegeven…

Diefstal
Wanneer u een afspraakje heeft op hotel, bij u thuis, of ergens anders… let er dan op dat de dame/heer in kwestie na het betalen niet direct met een smoes naar zijn of haar chauffeur/auto wilt gaan. Vaak zegt men iets vergeten te zijn in de auto, of om het geld alvast naar de chauffeur te moeten brengen of dergelijke soortgelijke redenen… Dit is veeleer een valstrik om de ruimte te kunnen verlaten zonder argwaan te wekken, en vervolgens niet meer terug te keren.

Laat steeds waardevolle spullen, zoals uw portefeuille e.a. in uw voertuig liggen en neem enkel het noodzakelijke mee naar het moment van de afspraak.

Let op: Voorafbetaling via overschrijving. Men vraagt een klein bedrag over te schrijven op voorhand om uw afspraakje vast te leggen, echter is de kans klein dat er een effectieve date zal plaatsvinden.

Lees ook: Opgelet voor phishing!