Wat als je plots op dezelfde sekse valt?

Wat als je plots op dezelfde sekse valt?

Plots valt het je op. Jij bent niet zoals de andere jongens die continu opgewonden zijn wanneer ze een vrouw met een diep ingesneden decolleté zien. Of jij bent die meid, die het maar vreemd vindt dat meisjes fantaseren over jongens met six packs en je vindt de rondingen van je vriendin eigenlijk best aantrekkelijk…

Vroeg – of laat – ontdek je dat je anders bent op vlak van seksualiteit. Je bent niet hetero, maar homo of lesbisch. Of misschien proef je graag van beide walletjes; dan ben je bi.

Hoewel je je niet hoeft te schamen als holebi is het voor de meeste mensen niet evident om ‘uit de kast te komen’. Hoewel je zeker niet met je gevoelens mag blijven zitten, is het belangrijk dat je aanpak wel de juiste is. Deze drie tips zullen je helpen om uit de kast te komen.

Accepteer jezelf

Voor je überhaupt ‘uit de kast komt’, is het heel belangrijk dat je jezelf accepteert.
Pas als je je niet meer ongelukkig voelt over je ‘anders’ zijn.
Pas wanneer je goede argumenten kunt aanhalen die de dingen die niet tolerante mensen uit je dichte familie en vriendenkring zeggen, kun je je wagen aan een gesprek over je holebi zijn.

Een goede tip is zelfs een holebi uit je nabije omgeving aanspreken als je hem of haar vertrouwt. Hij of zij kan jou immers zeggen hoe zij ‘uit de kast’ gekomen is en kan je ook van goed advies voorzien.

Kies een goed moment

Kies een ogenblik uit waarbij jij met je ouders of gezin enkele uren rustig en alleen kunt praten. Het is belangrijk dat je die tijd hebt, want hoewel je ouders misschien ruimdenkend zijn, kan het voor hen wel hard zijn dat hun zoon of dochter holebi is.

Als je een goede broer of zus hebt, kun je hem of haar er al eens over aanspreken als hij discreet kan zijn. Zo heb je ook een vangnet tijdens het gesprek.

Heel belangrijk is om tijdens dat gesprek aan te tonen dat je niet veranderd bent, maar dat je altijd zo was.

Het kan zijn dat je het al die jaren simpelweg onbewust hebt onderdrukt, simpelweg omdat het iets is dat je niet verwacht.

Geef niet tolerante mensen geen kans

Als je uit de kast komt, is het belangrijk dat je altijd jezelf kunt zijn. Uiteraard gaan er mensen zijn die weinig begrip voor je ‘seksualiteit’ kunnen opbrengen en dit uiten. Maar geef hen niet de kans om je te kakken zetten. Spreek hen er gerust en zelfzeker erop aan.

Je moet natuurlijk geen geweld uitlokken, maar je moet hem of haar ook duidelijk maken dat jij niet door je seksualiteit plots een speelbal van pestkoppen bent geworden. Je moet durven van je af te bijten.


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website