Seks of geen seks, dat is de vraag

Onlangs zond de Belgische zender Eén een reportage uit over aseksuelen. Dat zijn mensen die totaal geen behoefte hebben aan seksueel contact. Er komen steeds meer mensen openlijk uit voor deze seksuele voorkeur, of beter gezegd het gebrek daaraan.

Dit staat overigens los van aantrekkingskracht tot mannen of vrouwen. In de reportage komt het verhaal van de eenentwintigjarige Dennis aan bod. Hij heeft met meerdere mannelijke partners seks gehad maar genoot er niet van. Hij valt op mannen, maar hij heeft geen interesse in het lichamelijke gedeelte.

Wat is seksualiteit?

De definitie van seksualiteit staat al langer onder druk. Lange tijd werd heteroseksualiteit als enige juiste vorm gezien. Dat homoseksualiteit bestond was al lang bekend maar tot op de dag van vandaag zijn er mensen die het als “onnatuurlijk” beschouwen.

De Amerikaanse onderzoeker Kinsey deed al eens een uitgebreid onderzoek naar seksualiteit waar de “Kinsey schaal” uitkwam, volgens dit onderzoek is een klein percentage 100% heteroseksueel, een nog kleiner percentage 100% homoseksueel, en een groot deel zweeft daar ergens tussen.

De grenzen vervagen

Dankzij de medische vooruitgang is het nu ook mogelijk om mensen die voelen dat ze in het verkeerde geslacht geboren te zijn deze te laten veranderen. Ook zijn er transseksuelen die eigenschappen van beide geslachten bezitten. Daarmee wordt de standaard definitie van seksualiteit steeds onduidelijker. En nu treden ook aseksuelen ten tonele.

Naast mensen die niet houden van seks zijn er ook mensen die zelfs niet houden van romantiek en daardoor moeite hebben serieuze relaties te leggen. Onderzoeker Ellen Van Houdenhove kwam tot de conclusie dat seksualiteit, en daarmee ook aseksualiteit, aangeboren is.


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website