Runnen prostituees binnenkort een eigen onderneming in Amsterdam?

Het gemeentebestuur van de stad Amsterdam wil af van de niet altijd koosjere praktijken van pooiers aanpakken.

Om te voorkomen dat sekswerkers uitgebuit worden, wilt de stad de kans bieden dat ze hun eigen bedrijfje kunnen runnen. De Nederlandse hoofdstad heeft een haalbaarheidsonderzoek gevorderd en zoekt een eigenaar of eigenaars voor vijf panden op de wallen waar prostituees als zelfstandige hun beroep kunnen uitoefenen.

Op deze manier kunnen de prostituees zelfstandiger en vooral onafhankelijker worden. Althans, dat is de mening van het Amsterdams gemeentebestuur dat hiermee vooral pooiers buiten spel hoopt te zetten. Door dit te doen strijken niet de pooier maar de sekswerker zelf het merendeel van de inkomsten op.

Door dit aan te bieden, streeft de gemeente om de sekswerkerswereld beter te maken. Hoewel criminaliteit niet in het milieu via deze weg zal krimpen, zullen er voor de prostituees vaak betere werkomstandigheden zijn.

Met andere woorden plaatst deze maatregel zich in een reeks van nieuwe wetten die hoopt om de criminaliteit in de sector van de prostitutie, denk dan aan mensenhandel, uitbuiting en povere werkomstandigheden.

Met deze maatregel treedt het Amsterdamse stadsbestuur de prostituees in de stad bij. Velen onder hen willen immers als zelfstandige gaan werken. De Amsterdamse welzijnsstichting HVO-Querido heeft ook al gezegd bereid te zijn om sekswerkers te begeleiden bij het opstarten van hun bedrijfje.

De stad heeft op de Wallen vijf panden die geschikt zouden moeten zijn voor zelfstandige prostituees. De panden bieden negentien werkplekken waar in totaal zo’n vijftig prostituees van gebruik kunnen maken. Amsterdam is in bezit gekomen van deze panden, die oorspronkelijk van voormalig seksbaron Charles Geerts waren, op te kopen en zoekt nu een betrouwbare partij of partijen die de maatregel wil uitvoeren. Indien er geen interesse voor blijkt te zijn, zoekt de stad uit of ze het zelf kan doen.

Echter zegt het Amsterdamse stadsbestuur zeer duidelijk dat ze daar geen voorstander van is, omdat ze dan juridisch in een belangenconflict kan komen. Dit conflict zou zich dan kunnen handhaven omdat de stad Amsterdam ook zelf verantwoordelijk is voor het geven van vergunningen voor en het toezicht op prostitutie.

Als alles volgens plan verloopt, hoopt de stad op zijn vroegst een pilootproject te starten aan het begin van deze zomer. Zeker tegen eind dit jaar zouden zelfstandige prostituees in de vijf panden terecht moeten kunnen. De prostituees zijn zeer blij met dit positieve signaal vanuit het stadsbestuur.


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website