Keelkanker door Beffen, waarheid of fabeltje?

Je zou haast denken dat het “keelkanker door beffen” verhaal stamt van mannelijke onderzoekers die te lui zijn hun eigen vrouw voldoende te bevredigen. Je hoort ze haast excuses maken in de slaapkamer: “ja schatje, bedankt voor het pijpen en ik wil je wel likken maar sorry, dat is ongezond”.
Waar komt dit verhaal vandaan, en wat is de waarheid?

De medische verklaring

Het ‘Humaan Papillomavirus’ (HPV) is een abnormale celgroei van huid en slijmvliezen. Dit kan zich nestelen in de baarmoeder. Bij orale seks kunnen deze cellen overgedragen worden aan de partner.
Volgens onderzoekers aan de universiteit van Californië is het risico van keelkanker bij beffen zelfs groter dan die van roken.

Niet alle soorten HPV zijn gevaarlijk en sommige trekken vanzelf weg. Een aantal zijn behandelbaar met medicijnen maar het kan tot complicaties leiden. De overdracht van HPV is niet geheel duidelijk maar orale seks kan een factor spelen. Hoe meer seksuele partners je hebt hoe hoger de kans op HPV.

Beroemdheden beschuldigen echtgenotes

Enkele jaren geleden bracht acteur Michael Douglas het fenomeen voor het voetlicht toen hij zijn vrouw, actrice Catherine Zeta Jones, als schuldige aanwees voor zijn keelkanker. Later gaf hij wat nuancering aan deze beschuldiging maar hij staat er nog steeds achter.

Iron Maiden zanger Bruce Dickinson kwam onlangs met een soortgelijk verhaal naar buiten en gaf tevens orale seks de schuld van zijn keelkanker. Hij beweerde dat zijn tumor zo groot was als een golfbal. Dickinson is sinds 1990 getrouwd met Paddy.

Douglas is overigens een roker maar Dickinson niet. Douglas gaf later aan dat het tongkanker betrof, niet keelkanker. Beide beroemdheden zijn nog in leven.

Minder gevaarlijk dan je denkt

Maar liefst 90% van seksueel actieve volwassenen heeft ooit HPV gehad, maar bij de meeste mensen gaat het vanzelf over. De absolute waarheid over HPV is nog niet bekend dus geniet, maar lik met mate!


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website