Hoe seks je geheugen kan een boost kan geven op oudere leeftijd

Hoe seks je geheugen kan een boost kan geven op oudere leeftijdOuder worden heeft verschillende nadelen – reuma en pijntjes, het verlies van mensen om je heen – maar de grootste angst van veel mensen is toch echt dat hun brein minder gaat functioneren. Wie steeds meer vergeet, raakt immers ook steeds meer van zichzelf kwijt.

Om aftakeling van het geheugen te voorkomen, kun je wel een aantal dingen doen – gezond eten en veel bewegen, bijvoorbeeld. Onderzoekers hebben nu mogelijk nog een andere manier gevonden om je brein gezond te houden: het lijkt erop dat ouderen met een actief seksleven minder last hebben van geheugenverlies.

Onderzoek seksleven van 58-98 jarigen

Die conclusie werd getrokken na een onderzoek van de University of Manchester.

Wetenschappers vroegen 1.700 deelnemers, tussen de 58 en de 98 jaar, om een enquête in te vullen over hun seksleven. Ook namen de vrijwilligers deel aan een aantal testen, waarmee onder andere hun geheugen en hun abstracte denkvermogen getest werden.

Wat bleek: degenen die seksueel actief waren en aangaven dat dit voor hen belangrijk was, deden het significant beter in de testjes.

Het lijkt er dus op dat er een verband is tussen de activiteit in bed en de gezondheid van het brein.

Seks stimuleert het brein

Natuurlijk, stellen de onderzoekers, is het ook mogelijk dat het verband andersom ligt – dat ouderen met een gezonder brein meer behoefte aan intimiteit omdat ze nog gezonder zijn.

Toch is dat niet waarschijnlijk: ook eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat de groei van nieuwe breincellen gestimuleerd wordt door regelmatig seks te hebben.

Bij ratten die vaker met elkaar de kooi in doken, werd een toename van cellen in de hippocampus gesignaleerd – en laat dat nu net het hersengebied zijn dat onder andere verantwoordelijk is voor het langetermijngeheugen!

Het lijkt er dus op dat seks wel degelijk het brein stimuleert.

Intimiteit is belangrijk

Met het oog op die heilzame effecten, is het belangrijk om de seksualiteit van ouderen niet te onderschatten of te negeren, zeggen onderzoekers.

Vaak wordt gedacht dat mensen op leeftijd geen behoefte meer hebben aan fysieke intimiteit, een idee dat vooral ontstaan is uit stereotypes en vooroordelen. Het tegendeel blijkt waar: maar liefst twee derde van de deelnemers aan het onderzoek zei nog seksueel actief te zijn, bijna evenveel als het aantal deelnemers dat op dat moment een partner had.

Met andere woorden: ook op je oude dag hoef je heus niet seksloos door het leven te gaan – sterker nog het is gezonder om dat niet te doen.


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website