De ongewenste gevolgen van onveilige seks

Ongewenste gevolgen van onveilige seks

Iedereen weet dat onveilige seks gevolgen kan hebben, van zwangerschap tot seksuele overdraagbare aandoeningen (SOA). Desondanks stijgen SOA diagnoses in België elk jaar, voornamelijk voor inwoners van Brussel, Antwerpen en Charleroi.

In de afbeelding hieronder heeft u een weergave van enkele SOA’s in België. Deze afbeelding geeft niet exact weer hoeveel mensen leiden onder deze seksuele aandoeningen, maar het toont wel duidelijk de toename aan over de laatste jaren.

Seksuele overdraagbare aandoeningen
Afbeelding van Sensoa.

Chlamydia

Chlamydia is de nummer één voorkomende en stijgende SOA. Chlamydia kan lijden tot een jeuk gevoel, een branderig gevoel bij het plassen, pijn in de onderbuik, vaginaal bloedverlies – of bloederige afscheiding bij het vrijen en wat afscheiding bij het plassen voor mannen.


Gonorroe

Gonorroe is nummer twee (ook druiper genoemd), en lijd tot een hevig branderige pijn bij het plassen, bloedverlies bij het plassen, een afscheiding bij het plassen voor mannen, en andere symptomen.

Gonorroe komt 90% van de tijd voor bij mannen, maar ook vrouwen lopen kans. Gonorrie komt ook vaak voor in de keel door orale seks, wat kan leiden tot amandelontsteking.


Syfilis

Syfilis is de nummer drie, en is de meer ernstige aandoening. De eerste symptomen van syfilis zijn pijnloze zweren. Deze zweren verdwijnen vanzelf, maar komen dan in je bloedbanen terecht wat leidt tot het tweede stadium; koorts, hoofdpijn, ontsteking van de lymfeklieren en zelfs haaruitval.

Pas jaren later komt de derde en laatste fase van syfilis, waarbij het hart, de botten, het ruggenmerg, of zelfs de hersenen aangetast zijn.


Buiten bovenstaande 3 seksuele overdraagbare aandoeningen maakt u ook kans op onder andere herpes, genitale wratten, hepatitis B en HIV.

Een condoom verlaagt drastisch de kans op seksuele overdraagbare aandoeningen, maar de kans blijft bestaan. Wanneer u een nieuwe partner kust of van orale seks geniet kan u ook verschillende SOA ontvangen.

Een SOA voorkomen en testen

Speel het dus veilig, gebruik altijd een condoom en laat je regelmatig nakijken door een gespecialiseerde arts. Seksuele overdraagbare aandoeningen zijn namelijk vaak eenvoudig weg te werken, zolang het probleem snel wordt ontdekt en een passende oplossing wordt toegepast.

Een SOA test begint vaak met een gesprek met je arts. Na dit gesprek zal je arts een fysiek onderzoek doen, wat vaak gevolgd wordt door een urine of bloedstaal.

Wanneer u niet op de hoogte bent van het probleem zullen de symptomen alleen maar toenemen, en u verspreid de aandoening met uw seksuele partners. Als zwangere vrouw loopt u kans dat uw kind een seksuele overdraagbare aandoening ontvangt.

Meer informatie over seksuele overdraagbare aandoeningen kan u vinden op onder andere www.sensoa.be en www.seksualiteit.be


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website