Childfocus – Stop tienerpooiers!

Childfocus heeft een nieuwe campagne gelanceerd “Laat je niet pakken” om jongeren te waarschuwen en te voorkomen dat zij slachtoffer worden van de genaamde “tienerpooiers”.

Wat is een tienerpooier?

“Tienerpooiers zijn mensenhandelaars die tieners doelbewust feitelijk afhankelijk en emotioneel aanhankelijk maken om hen vervolgens – via misleiding, dwang, fysiek, psychisch geweld en/of misbruik van kwetsbaarheid – uit te buiten in de prostitutie.“ Bron: Childfocus – www.stoptienerpooiers.be

Een tienerpooier zet jongeren onder druk om in de prostitute te werken. Ze verplichten hun slachtoffers om tegen betaling seks te hebben met hun vrienden of klanten, waarbij de tienerpooier uiteindelijk het geld zal innen. Hun slachtoffers krijgen in ruil hiervoor vaak cadeautjes.

“De tienerpooier heeft verschillende manieren om je in zijn val te lokken. Uiteraard denk je dan aan geweld en bedreigingen, maar dat is niet altijd zo. Vaak hebben slachtoffers niet eens door dat ze slachtoffer zijn! De pooier doet alsof hij je lief is en om je geeft. Dat is natuurlijk niet echt zo, want iemand waar je écht om geeft vraag je toch niet om seks te hebben met anderen tegen betaling?“ Bron: Childfocus – www.stoptienerpooiers.be

Hoe gaat een tienerpooier te werk?

De tienerpooiers zoeken hun slachtoffers op plaatsen waar jongeren veel tijd doorbrengen. Denk hierbij vooral aan social media zoals Facebook, Instagram, Twitter,… Dit wordt ook wel “Hawking” genoemd. Zo leggen ze direct contact met hun mogelijke slachtoffers en spreken vaak meerdere jongeren tegelijk aan. Ook gaan ze naar plaatsen waar jongeren vaak te vinden zijn bv.: parken, uitgaansplaatsen, schoolpoorten of andere instellingen waar jongeren samenkomen.

Eenmaal het eerste contact gelegd is beginnen ze met het tonen van interesse in de persoon. Ze geven lieve complimentjes en veel aandacht om het vertrouwen van hun mogelijke slachtoffer te winnen. De tienerpooier is echter voorbereid op zijn gesprek en zorgt op voorhand dat hij over de nodige informatie beschikt van zijn slachtoffer. Hierdoor wordt het vertrouwen steeds groter en zal hij steeds een stapje verder gaan de jongere opzetten tegen ouders, opvoeders, familie, vrienden of de school. Op die manier vertrouwd de tiener enkel nog de pooier en zal de jongere steeds meer informatie delen met de pooier zoals geheimen, pikante foto’s of seksberichten die de tiener in alle vertrouwen heeft verstuurd.

Later zal dat wat de jongere heeft toevertrouwd vaak misbruiken om het slachtoffer bang te maken of te dreigen. 
De tienerpooier kan de jongere aanzetten tot het gebruik van drugs of alcohol en verslaafd maken, dit maakt het makkelijker om het slachtoffer te controleren.

Daarna begint de uitbuiting. De tienerpooier vraagt zijn slachtoffer seks te hebben met onbekenden tegen betaling. In principe is deze tienerpooier een mensenhandelaar want aan het einde van de rit zal het slachtoffer zelf niets verdienen aan de seks met klanten, maar vooral de tienerpooier zelf!

Volgens de wet kan niemand onder de 18 jaar er voor kiezen om in de prostitutie te werken. Natuurlijk ben je een pooier als je klanten voor een prostitué(e) zoekt en hier zelf aan verdient. En natuurlijk ben je dan aan het uitbuiten.“  Bron: Childfocus – www.stoptienerpooiers.be

Hoe kan je een slachtoffer herkennen?

Hieronder vind je een aantal signalen die misschien kunnen betekenen dat iemand in handen is gevallen van zo’n tienerpooier.

Een slachtoffer van een tienerpooier…

• is doorgaans tussen de 12 en 18 jaar oud;
• loopt regelmatig van thuis of uit een instelling weg;
• heeft een ouder lief, dat heel veel telefoneert en heel bezitterig lijkt;
• kleedt en gedraagt zich plots heel anders / gewaagder;
• is enkel nog geïnteresseerd in dat lief, spijbelt meer en meer en maakt vaak ruzie met de ouders of de opvoeders;
• gebruikt plots drugs of veel alcohol; – heeft plots nieuwe vrienden;
• heeft plots geld of andere duurdere spullen zoals een nieuwe gsm, en kan of wil niet echt uitleggen hoe hij of zij aan die spullen komt;
• wil niet praten over wat er met hem of haar aan de hand is, en wordt snel kwaad
Bron: Childfocus – www.stoptienerpooiers.be

Opgelet! Het is niet omdat je één van deze signalen herkent, dat je vriend(in) daarom altijd een slachtoffer van een tienerpooier is! Het omgekeerde kan ook: soms zal een slachtoffer zelfs geen enkel van deze kenmerken vertonen.

Denk je een slachtoffer van een tienerpooier te herkennen, of ben je zelf slachtoffer?

Bel dan het noodnummer 116000 of stuur een mail naar 116000@childfocus.org

Facebookpagina: https://www.facebook.com/ChildFocusBelgium

Website: http://stoptienerpooiers.be/

Stop tienerpooiers

Lynn doet haar verhaal

Het verhaal van een moeder


Plaats een reactie

Jouw e-mail adres is niet zichtbaar op de website